click here to go to the English version of ‘the story’

Beeldend Kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis startten in 2012 een opmerkelijk kunstproject in Amsterdam-West. Samen met leerlingen van het 4e Gymnasium onderzochten ze de invloed van style en smaak. Wat is het dat merkkleding zo populair maakt? Is het mogelijk kleding te produceren die bedacht en gemaakt is vanuit je eigen situatie?

Het project eindigt op het moment dat een regulier modemerk juist begint: met de lancering van het merk tijdens een expositie in een kleding winkel, een poster campagne door heel Amsterdam, grote billboards in de Houthavens en de Dirty Pastel website.


terug naar Dirty Pastel ‘the story’

het project

Dirty Pastel is een tijdelijk kledingmerk dat Zijlmans en Jongenelis ontwikkelden met leerlingen van het Amsterdamse 4e Gymnasium. In een serie workshops onder leiding van de kunstenaars en mode-ontwerpster Saskia van Drimmelen en grafisch ontwerpster Roosje Klap werd een kledinglijn en een beeldmerk ontwikkeld.

Het idee van het merk ontstond naar aanleiding van een eerder project van Zijlmans en Jongenelis waarbij zij 100 kleermakers in Beijing elk één outfit lieten maken voor een fotoshoot in Amsterdam waarin modellen de kleding zouden dragen. Daarbij waren zij op zoek naar het gezicht van de mensen die onze kleding maken en reisden zij naar China om de kleermakers te ontmoeten. Voor Dirty Pastel hebben Zijlmans en Jongenelis hun blik op Amsterdam West gericht waar Dirty Pastel plaatsvond en waar uiteindelijk de kleding ook geproduceerd is.

Jongeren verhouden zich op verschillende manieren tot kledingmerken en hun groepsgedrag is zeer bepalend voor wat zij dragen. Het leek Zijlmans en Jongenelis een uitdaging om met leerlingen een eigen kledinglijn te ontwikkelen die tegen de stroom van volgzaamheid ingaat en die moed vereist om te dragen. Kun je ook zelf een kledingmerk beginnen en iets bijzonders doen wat vervolgens anderen willen hebben? Hoe belangrijk zijn de geldende normen? Hoe belangrijk is een merk, een logo?

de Houthavens

Het 4e Gymnasium is gevestigd in de Houthavens in Amsterdam West, een gebied in ontwikkeling waar vooral veel zand en roestige hekken aan te treffen zijn. Zijlmans en Jongenelis wisten dat het onmogelijk zou zijn de kleding schoon te houden tijdens de fotoshoots in dit gebied.En als die kleding niet schoon blijft waarom dan niet het vies worden tot statement verheffen? Bovendien, wat wordt nou mooier vies dan lichte kleding? Dirty Pastel was geboren. De eerste vlekken werden door Zijlmans en Jongenelis strategisch
op de kleding geschilderd. Ze geven de context voor de vlekken die er later nog bij zouden komen tijdens de shoot. Sommige zijn esthetisch, andere juist niet te onderscheiden van chocolademelk- of moddervlekken. Daarmee is ieder kledingstuk uniek en eigenlijk een kunstwerk in oplage. Tijdens de spectaculaire fotoshoots, waarbij onder andere een gigantisch modderkanon gebruikt werd, zijn er veel vlekken bijgekomen. Het label in de kleding vermeldt in grote letters ‘DO NOT WASH’. Dirty Pastel is kleding die pas af is als er vlekken op zitten. Dirty Pastel is bedoeld om vies te dragen.

Het is een typisch kunstproject in de zin dat er geen commerciële kledinglijn wordt opgezet en je zoveel in het werk stelt om een nieuw merk op te richten zonder daar vervolgens een commercieel merk van te willen maken. In die zin is het hele project eigenlijk een lange trage performance waarbij steeds meer toeschouwers betrokken raken. Het is helemaal echt. Zelfs tot en met een reclame-campagne op 185 abri’s in Amsterdam. En een tentoonstelling die niet in een museum is, maar in een kledingwinkel.

presentatie & lancering Dirty Pastel

Vanaf 12 juni 2013 is de Dirty Pastel collectie en de reclame-campagne te zien in SPRMRKT op de Rozengracht 191-193 in Amsterdam. De Dirty Pastel posters hangen van 12 tot en met 18 juni 2013 door de hele stad. Van10 juni 2013 tot en met 10 september 2013 zijn er langs de Tasmanstraat in Amsterdam West drie grote billboards te zien met beelden van de fotoshoots in de Houthavens.

terug naar Dirty Pastel ‘the story’